Artros och trötthet: Hur ledsjukdomen påverkar din energi och ditt humör
“Jag känner mig deprimerad och har gått upp i vikt” - det här är bland de vanligaste besvären vi får höra när vi träffar nya patienter med höftartros och knäartros. Syftet med den här artikeln är att beskriva hur artros kan påverka ditt mentala tillstånd och vad du kan göra för att hantera det.
Operation av knäartros – vad är det som gäller?
Det finns många alternativ för behandling av artros i knä att ta till innan en operation blir aktuell. Däremot kan en operation av knäartros ibland vara en nödvändig behandling för att minimera smärta och försäkra en optimal rörelseförmåga. I den här artikeln kan du läsa mer om när en operation av knäartros behövs, olika typer av operationer och om tiden efter ingreppet.
Vårdgarantin, vad gäller?
Vårdgarantin innebär att patienter har rätt till en första bedömning hos en specialist inom 90 dagar från det att en remiss har skickats. Om det bedöms att behandling är nödvändig, ska denna påbörjas inom ytterligare 90 dagar. Detta är en rättighet som är inskriven i svensk lag och som alla landsting och regioner är skyldiga att följa.
Smärtstillande läkemedel vid artros för att lindra symtom
I dagsläget finns det inget läkemedel mot artros som kan vända, bromsa eller stoppa sjukdomsförloppet. Däremot finns det smärtstillande läkemedel som, ihop med annan behandling, kan lindra symtom så att du slipper påverkas lika mycket av sjukdomen i din vardag. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om smärtstillande läkemedel vid artros.
Övningar vid knäartros: Våra tips och rekommendationer
Du har säkert redan koll på att träning är bra vid artros. I den här artikeln kommer vi tala mer om träning vid just knäartros och ge tips på övningar från Ledplastikcentrums fysioterapeuter.
Vi kommer dessutom informera om varför det är så viktigt att röra på sig. Men också vad du som lider av knäartros ska undvika i din vardag för att inte överanstränga knäleden och samtidigt hålla den rörlig.
Övningar för artros i höften: Tips från specialistläkare och fysioterapeut
De flesta har hört att träning är bra vid artros. Men hur kommer det sig att det hjälper och vilka övningar ska man göra? I den här artikeln beskriver vi bakgrunden till träningen som behandlingsform och tips från Ledplastikcentrums fysioterapeuter på vilka övningar som brukar vara effektiva.
Behandling av artros: Från grundbehandling till operation
I dagsläget finns det ingen behandling som kan bota artros. Däremot går det att med hjälp av olika metoder lindra symtomen och fördröja sjukdomens utveckling. I den här artikeln berättar vi mer om hur behandling av artros går till.
Mat att undvika vid artros – de viktigaste kostråden
Finns det någon kost som är extra bra för den som har artros – och någon mat att undvika? Artros är en vanlig ledsjukdom som kan uppstå till följd av en ohälsosam livsstil. Därför har kost också en stor påverkan. Mer om hur du ska tänka kring kost och artros läser du i den här artikeln.
Kan artros vara ärftligt?
Är artros ärftligt och kan din familjs sjukdomshistoria öka risken för denna mycket vanliga ledsjukdom? I den här artikeln berättar vi mer om artros i relation till ärftlighet och de vanligaste orsakerna till sjukdomen. Vi går dessutom igenom olika möjligheter att förebygga risken för att drabbas.