Vårdgarantin, vad gäller?
Vad innebär vårdgarantin?
Vårdgarantin innebär att patienter har rätt till en första bedömning hos en specialist inom 90 dagar från det att en remiss har skickats. Om det bedöms att behandling är nödvändig, ska denna påbörjas inom ytterligare 90 dagar. Detta är en rättighet som är inskriven i svensk lag och som alla landsting och regioner är skyldiga att följa.
Operation inom 90 dagar
Många regioner har idag svårt att erbjuda behandling såsom protesoperation inom 90 dagar.
Du har som patient rätt att välja behandlare i en annan region om du inte blir erbjuden behandling i tid.
Hur lång är vårdgarantin?
Vårdgarantin är således totalt 180 dagar, där de första 90 dagarna avser väntetid för att få en första bedömning och de följande 90 dagarna avser väntetid för att behandlingen ska påbörjas.
Hur fungerar vårdgarantin?
Vårdgarantin fungerar som en tidsgräns för när vård ska påbörjas. Om din hemregion inte kan erbjuda dig vård inom dessa tidsramar, har du rätt att söka vård i en annan region. Detta är en del av det fria vårdvalet och syftar till att ge patienter möjlighet att få vård snabbare än vad deras hemregion kan erbjuda.
Vad säger lagen?
Lagen beskriver dina rättigheter och vårdgivarnas ansvar att ge dig vård inom skälig tid. Kunskapen om lagtextens formulering är inte alltid känd inom sjukvårdens organisationer så det är bra om du själv det vad som gäller så vi kan hjälpas åt att höja kunskapen. Lagboken säger följande:
Enligt patientlagen (2014:821) 2 § Vårdgarantin enligt 3 g § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) ska innehålla en försäkran om att landstingen uppfyller behandlingsgarantin inom 90 dagar från det att vårdgivaren har beslutat att den enskilde ska få den aktuella vården.
1 § En patient som omfattas av en regions ansvar för hälso- och sjukvård ska inom eller utom denna region få möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad öppen vård
Detta innebär alltså att du som patient har möjlighet att få komma till en annan vårdgivare som kan behandla dig inom den offentligt finansierade vården om väntetiden är lång.
Hur åberopar man vårdgarantin?
Du som patient kan kontakta din ortopedklinik (eller annan klinik) där du väntar på behandling för att åberopa vårdgarantin och begära att få remitteras till en annan enhet. I samband med detta skickas en remiss och en så kallad betalningsförbindelse som säkerställer att du kan få hjälp i en annan region. Du som patient bestämmer själv till vilken enhet du vill att detta skickas. För dig som väntar bedömning inför behandling gäller samma tidsgaranti.
Om vårdgarantin inte uppfylls
Lagen skyddar dig som patient och säkerställer att du ska få hjälp till behandling inom skälig tid. Kan man inte erbjuda operationstid inom 90 dagar har du rätt att åberopa garantin och kräva att en remiss skickas.
Får min hemmaklinik vägra skicka remiss?
Din vårdgivare i hemregionen har ej rätt att neka dig detta eller att mot din vilja skicka till en annan klinik än den du själv önskar om denna arbetar inom den offentligt finansierade vården.
Slutsats
Du som patient har rätt till behandling där du önskar om du inte får tid till operation i din hemregion inom 90 dagar. Vårdgarantin är en viktig del av patientens rättigheter och säkerställer att du som patient får nödvändig vård inom en rimlig tidsram. Om din hemregion inte kan uppfylla dessa tidsramar, har du rätt att söka vård i en annan region. Det är viktigt att känna till sina rättigheter och hur man åberopar vårdgarantin för att kunna få den vård man behöver och har rätt till.