Operation av knäartros – vad är det som gäller?

Det finns många alternativ för behandling av artros i knä att ta till innan en operation blir aktuell. Däremot kan en operation av knäartros ibland vara en nödvändig behandling för att minimera smärta och försäkra en optimal rörelseförmåga. I den här artikeln kan du läsa mer om när en operation av knäartros behövs, olika typer av operationer och om tiden efter ingreppet. 

Behövs operation vid artros i knä?

Det finns flera former av behandling av knäartros. De flesta som lider av milda till måttliga former av artros behöver inte genomgå kirurgiska ingrepp. Istället är det möjligt att hantera sina symtom med olika icke-invasiva metoder. Fysisk aktivitet, såsom cykling och olika styrkeövningar, kan vara effektiva för att lindra besvären. I vissa fall kan även viktnedgång vara ett bra redskap. 

Artrosskolan erbjuder en värdefull resurs för dem som vill lära sig att leva med artros. Här kan du söka hjälp utan remiss och få vägledning av sjukgymnaster för att förbättra din fysiska hälsa och hantera artrosens påverkan på din vardag. 

Din vårdcentral kan även ge dig behandling i form av antiinflammatoriska och smärtlindrande läkemedel för att minska obehag och inflammation. Det är även möjligt att få kortisoninjektioner i den drabbade leden – något som kan lindra symptomen och eventuellt skjuta upp behovet av operation till framtiden. Med det sagt finns det flera alternativ att utforska innan en operation av artros i knät. Hjälper inga av dessa metoder kan däremot kirurgi bli aktuellt. 

Här kan du läsa mer om olika metoder för behandling av artros

Grafik av knäleden: Ett friskt knä och ett knä med artrosbesvär

Grafik av knäleden: Ett friskt knä och ett knä med artrosbesvär

Protesoperation – den vanligaste operationen vid artros i knät 

Protesoperation är den vanligaste kirurgiska metoden för patienter som lider av artros i knä eller höftledsartros. Varje år genomförs mellan 25 000 och 30 000 protesoperationer. Vid ett sådant ingrepp ersätts den skadade leden antingen delvis (halvprotes) eller helt (helprotes), med en konstgjord led tillverkad av plast och metall. Helprotesen är vanligast. 

Som vi nämner ovan ska en protesoperation ses som en sista utväg, om andra behandlingsalternativ inte gett tillräcklig lindring. Om du upplever ihållande och kraftiga smärtor som inte blir bättre trots grundläggande behandling och smärtstillande läkemedel skriver din husläkare en remiss till en ortoped. Här får du möta en specialistläkare inom ortopedi för att diskutera nästa steg i din behandling.  

Lider du av knäartros och funderar över operation? Tveka inte att kontakta oss på Ledplastikcentrum. Vår vård är offentligt finansierad inom ramarna för Region Stockholms vårdval. Bli patient redan nu

Andra metoder vid operation 

Det finns även andra former av operationer vid artros i knä. Ett alternativt ingrepp kallas osteotomi och innebär att man istället vinklar om leden. Den här operationen görs när den ena (oftast inre) sidan av knät är drabbat och det finns en vinkelfelställning (att man är hjulbent). Genom att avlägsna en kil från skenbenets yttre sida och justera vinkeln skapar man en jämnare belastning på både den inre och yttre ledytan. Detta resulterar i minskad smärta och syftar till att skjuta upp eller helt reducera behovet av knäprotes. Osteotomier har blivit alltmer ovanligt i takt med att proteskirurgin utvecklats.

Det förekommer även fall då knäleden helt låser sig eller hakar upp sig mekaniskt. Det kan bero på en omfattande meniskskada eller att en så kallad “fri kropp” (ledmus) har bildats av brosk och eventuellt ben. I vissa fall kan menisken eller den fria kroppen avlägsnas med hjälp av titthålskirurgi (artroskopi). 

Hur lång rehabilitering efter en knäoperation?

Första dagarna 

Under de första dagarna efter en protesoperation är smärtan ofta påtaglig, för att sedan avta gradvis. Det är vanligt att få lätt feber, runt 38,0°C, under 2-3 dagar. De flesta patienter behöver starka smärtstillande läkemedel, ofta morfinbaserade, under den första veckan efter ingreppet. Vissa kan behöva äta smärtstillande under en längre tid.

För dig som genomgått en operation av artros i knät är det viktigt att hålla benet i högläge när du inte är uppe och går. Det här hjälper till att förhindra att blodsamling och svullnad samlas i underbenet och foten.  

Efter några veckor 

Efter några veckor kan smärtan variera med aktivitet. I vila brukar den vara lägre. De första stegen efter att du suttit ner en längre stund kan vara smärtsamma då leden behöver värmas upp. När du sedan gått en sträcka brukar leden kännas av mer och mer. I takt med att läkningen fortskrider börjar leden tåla längre sträckor innan den känns av och smärtan tilltar. Om leden överbelastas kan smärtan öka och vara märkbar under flera dagar efteråt – men smärtan är inte farlig. 

På sikt 

Efter cirka 3 månader efter operation av knäartros kan leden fortfarande vara svullen och varm. Smärtan är vanligtvis mild, särskilt i vila. Du kan fortfarande märka av en lindrig smärta de första stegen, men de flesta patienter klarar av att gå några kilometer innan smärtan blir mer påtaglig. 

Rörligheten börjar återgå till det normala, och du förväntas vara nära full sträckförmåga och kunna böja knät mer än 90 grader. 

Smärtfrihet brukar uppnås först ungefär ett år efter operationen, men det här kan variera från person till person. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och att vara tålmodig med läkningsprocessen. 

Behövs sjukskrivning efter operation av knäartros?

I regel är det viktigt att vila och inte överanstränga sig i 2-6 månader efter en operation av knäartros. Här gäller individuellt anpassad och successiv återgång till arbetet under antingen en hel-eller partiell sjukskrivning. Med det sagt är det relativt individuellt hur lång sjukskrivning som behövs efter operationen och påverkas framförallt av vilka arbetsuppgifter du har. Vid kontorsarbete är 2 - 6 veckor vanlig sjukskrivning medan tyngre fysiska arbeten kan behöva upp till 12 veckor.

Här kan du även läsa mer om sjukskrivning vid höftledsartros

Prognos efter operation 

En operation av knäartros kan utföras oavsett ålder. Huvudsyftet med att genomgå en operation av artros i knäleden är att uppnå smärtlindring och förbättrad funktionsnivå. Efter ungefär ett års tid är hela 95 % av patienterna nöjda med resultatet av sitt nya knä. Av de som opererats i Sverige för 20 år sedan har endast 6,5 procent behövt en omoperation. För den stora majoriteten av de som opereras håller knäplastiken livet ut.

För att förlänga livslängden på protesen tror vi att det är viktigt att undvika hög påfrestning såsom långa löppass, hopp och tunga lyft. Istället är det fördelaktigt att ägna sig åt aktiviteter som är skonsamma för knäet. Promenader, cykling, simning, längdskidåkning och golf är exempel på aktiviteter som kan utföras efter en operation av knäartros. Genom att välja lämpliga aktiviteter och ta hand om ditt nya knä kan du njuta av ett smärtfritt och funktionellt liv under lång tid framöver.

Kirurgi medför vissa risker

Alla kirurgiska ingrepp innebär en viss ökad risk för infektion och andra potentiella komplikationer, som kan variera i allvarlighetsgrad. Därför är det viktigt att noggrant överväga allmän hälsa och närvaro av signifikanta riskfaktorer innan man beslutar sig för en operation. Faktorer som kraftig övervikt, diabetes, alkoholkonsumtion och rökning ökar risken för komplikation, särskilt infektion.

Trots dessa risker är det viktigt att komma ihåg att för de allra flesta går allt bra. En protesoperation är ofta avgörande för ett liv utan smärta och att du  ska kunna röra dig normalt. Målet är alltid att återfå en förbättrad livskvalitet och ökad rörlighet. 

Att hålla leden i rörelse är fortsatt viktigt

Efter en operation med knäprotes behövs ofta anpassning av aktivitetsnivån under det första året innan tendenser till smärta och svullnad försvunnit. Varefter läkningen fortskrider kan du belasta knät mer och under längre tider. Hela syftet med operationen är att du ska kunna återgå till den aktivitetsnivå du hade innan du fick artros.

Att använda din nya led förbättrar rörligheten och stärker muskulaturen runt knät, vilket successivt höjder funktionsnivån. Det kan också skydda knät om du skulle falla eller råka ut för någon form av våld mot knät i en olycka. Utöver dina vardagliga aktiviteter är regelbunden träning ett bra komplement.

Här kan du läsa mer om träning vid knäartros och få tips på bra övningar. 

Ledplastikcentrum

Skriven av medförfattare

Granskad av: Per Björk

Medicinskt ansvarig läkare / Specialistläkare ortopedi.

Dr. Per Björk har 12 års erfarenhet som ortoped från S:t Görans sjukhus och Artro Clinic. Han specialiserade sig tidigt på ledplastiker men har också ägnat sig åt artroskopisk knäkirurgi. Per uppskattar särskilt utmaningar som komplexa höftplastiker med behov av noggrann preoperativ planering och har även fördjupat sig inom halvknäplastiker.

Han efterträdde Hans Christian som ansvarig för höft- och knäsektionen på S:t Göran 2017 och var då även ansvarig för bentransplantatverksamheten.

Dr. Björk är förutom den kliniska verksamheten medicinskt ledningsansvarig.

Föregående
Föregående

Artros och trötthet: Hur ledsjukdomen påverkar din energi och ditt humör

Nästa
Nästa

Vårdgarantin, vad gäller?