Smärtstillande läkemedel vid artros för att lindra symtom

Receptbelagd medicin mot artros 2024

I dagsläget finns det tyvärr inget läkemedel eller medicin mot artros som kan vända, bromsa eller stoppa sjukdomsförloppet. Däremot finns det smärtstillande läkemedel som, ihop med annan behandling, kan lindra symtom så att du slipper påverkas lika mycket av sjukdomen i din vardag. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om smärtstillande läkemedel vid artros.   

Smärtstillande läkemedel som tilläggsbehandling

Så kallade antiinflammatoriska läkemedel kan lindra symtom vid artros. Smärtstillande läkemedel är en del av tilläggsbehandlingen vid artrosbehandling och fungerar som ett komplement till grundbehandlingen. Grundbehandlingen i sin tur bygger på utbildning, regelbunden träning och viktminskning vid behov.  

I vissa fall är smärtstillande läkemedel avgörande för att man över huvud taget ska komma igång med grundbehandlingen. Andra gånger behövs de när besvären inte lindras tillräckligt mycket trots regelbunden träning och förbättrad fysisk hälsa. Det är alltid viktigt att rådgöra med en läkare innan medicinering. 

Nedan går vi igenom några av de vanligaste smärtstillande läkemedlen vid artros. Dessa används för att lindra smärta och/eller dämpa inflammation som i sin tur kan orsaka smärta. Samtliga är medicin för både höftledsartros och knäartros – men också andra typer av artros.  

Här kan du läsa mer om träning vid artros i knä.

Här kan du läsa mer om träning vid artros i höften. 

Vilka smärtstillande läkemedel kan lindra värk vid artros? 

Inflammationsdämpande tabletter (NSAID/Cox-hämmare)

I läkemedelsgruppen NSAID ingår de verksamma substanserna ibuprofen, naproxen och diklofenak. Denna grupp med inflammationsdämpande läkemedel kallas även för cox-hämmare och är receptfria mediciner som används mot artros. NSAID har inflammationshämmande och smärtstillande egenskaper och är bra alternativ för smärta under kortare perioder (upp till cirka två veckor). Det förekommer biverkningar såsom magsår och gastrit. Dessa smärtstillande läkemedel ska inte ges till personer med njur- eller leversjukdom då de kan orsaka skador på organen. 

Opioider

Opioider är ett samlingsnamn för en grupp läkemedel som används för att lindra tillfällig smärta. De är narkotikaklassade eftersom de är mycket beroendeframkallande, och kan även leda till biverkningar som trötthet, illamående och förstoppning. Av socialstyrelsen klassas de som låg prioritet eftersom de medför stora risker. 

Inflammationshämmande salvor

Den som lider av milda till måttliga artrosbesvär i knän, händer och fötter kan bli hjälpt av inflammationshämmande (NSAID) salvor eller geler. Dessa ger smärtlindring och dämpar inflammation. För dig som inte vill eller kan ta antiinflammatoriska tabletter på grund av biverkningar är inflammationshämmande salvor ibland ett bättre alternativ. 

Paracetamol

Paracetamol är ett receptfritt preparat som finns att köpa på apotek – och används ofta som smärtstillande läkemedel vid artros. Det går att lindra milda till måttliga smärtor med Paracetamol för att komma igång med fysisk aktivitet. 

Hur effektivt paracetamol är mot artrossmärta är svårt att säga. Däremot finns det många olika typer av smärtmekanismer vid artros. Paracetamol kan vara till hjälp för att minska viss typ av artrossmärta. Viktigt att notera är att en högre dos av paracetamol än vad som rekommenderas kan leda till allvarliga leverskador.

Kortisoninjektion

Kortison dämpar inflammation och hämmar immunförsvaret precis som kroppens eget hormon, kortisol. Vi behov kan kortison ges som en injektion i den artrosdrabbade leden med syftet att dämpa inflammation och lindra smärta. 

Den som lider av starka smärtor till följd av artros och som inte blir tillräckligt hjälpt av NSAID-preparat kan uppleva smärtlindring av kortison. Effekten brukar vara omkring 6 – 8 veckor efter en injektion. 

Vilken receptfria värktablett är bäst vid artros?

För ledvärk finns receptfria läkemedel som innehåller paracetamol, ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra. Vilket läkemedel som ger bäst effekt kan variera från person till person. Följande smärtstillande läkemedel är att föredra vid artros, framför acetylsalicylsyra då risken för biverkningar är lägre. 

Receptfria värktabletter vid artros
  • Paracetamol har effekt i 4-5 timmar.

  • Ibuprofen har effekt i ca 6 timmar.

  • Diklofenak har effekt i 4-6 timmar.

  • Naproxen har effekt i upp till 12 timmar.

  • Relifex har i effekt i upp till 24 timmar. 

Glukosamin är ytterligare ett receptfritt läkemedel vid lätt till måttlig artros. Glukosamin är ett ämne som finns naturligt i kroppen och som ingår i såväl ledbrosk som ledvätska. 

Läs även: Kosttillskott för artros – fungerar det? 

Smärtstillande läkemedel efter operation 

Har du genomgått en operation av artros är det vanligt med smärta en tid. Smärtan är som mest påtaglig de första dygnen och avtar därefter successivt. Nedan följer de smärtlindrande läkemedel som rekommenderas efter operation. Följ alltid din läkares råd både för receptfri och receptbelagd medicin. Mer om hur en operation av artros går till hos Ledplastikcentrum kan du läsa här

Paracetamol2

Tas regelbunden 2 tabletter 4 gånger dagligen. Brukar tolereras väl och kan användas länge (månader).

Etoricoxib

Detta läkemedel är både inflammationsdämpande och smärtlindrande. Tas 1 gång dagligen i 30 dagar. Om behovet avtar kan du även sluta tidigare. 

Targiniq

Detta är ett morfinbaserat läkemedel med långvarig smärtlindrande effekt. Tas morgon och kväll i en dos som ordinerats av din operatör. Intaget ska minskas efter hand för att sedan avslutas helt när det inte behövs längre. Oftast inom några dagar upp till enstaka veckor. Behandlingen kan avslutas tvärt. Nedtrappning behövs endast om du använt preparatet i mer än 1 månad.

Oxynorm / Oxycodone

Detta är ett kortverkande morfin som ska tas endast vid kraftig tillfällig smärta – 1 kapsel högst 6 gånger per dygn. Används de första dygnen efter operation vid behov.

Ledplastikcentrum

Skriven av medförfattare

Granskad av: Per Björk

Medicinskt ansvarig läkare / Specialistläkare ortopedi.

Dr. Per Björk har 12 års erfarenhet som ortoped från S:t Görans sjukhus och Artro Clinic. Han specialiserade sig tidigt på ledplastiker men har också ägnat sig åt artroskopisk knäkirurgi. Per uppskattar särskilt utmaningar som komplexa höftplastiker med behov av noggrann preoperativ planering och har även fördjupat sig inom halvknäplastiker.

Han efterträdde Hans Christian som ansvarig för höft- och knäsektionen på S:t Göran 2017 och var då även ansvarig för bentransplantatverksamheten.

Dr. Björk är förutom den kliniska verksamheten medicinskt ledningsansvarig.

Föregående
Föregående

Vårdgarantin, vad gäller?

Nästa
Nästa

Övningar vid knäartros: Våra tips och rekommendationer