Behandling av artros: Från grundbehandling till operation

I dagsläget finns det ingen behandling som kan bota artros. Däremot går det att med hjälp av olika metoder lindra symtomen och fördröja sjukdomens utveckling. I den här artikeln berättar vi mer om hur behandling av artros går till.

Vad händer i kroppen vid artros?

Artros är en sjukdom som påverkar kroppens leder. I en led möts två eller fler ben som hålls isär av brosk. Brosket skyddar benen från att slita sig på varandra. När en person lider av artros har brosket brutits ner och blivit tunnare. Då kan leden bli irriterad, stel, göra ont och bli svullen.

Läs mer om höftledsartros & knäartros

Behandling av artros

Behandlingen av artros kan bestå av träning, ökad kunskap om sjukdomen och egenvård. Träning hjälper att stärka musklerna runt leden vilket kan förbättra funktionen och minska smärtan. Att lära sig mer om artros hjälper dig förstå symptomen och hur det är att leva med sjukdomen. Egenvård ger dig medel att förebygga artros och smärta.

Hur fungerar artrosbehandling?

Man brukar dela upp artrosbehandling i en tredelad pyramid. I pyramidens bas hittar vi utbildning, träning och viktminskning. Basen utgör grundbehandlingen vid artros och är något som ska erbjudas alla som drabbas.

I mitten av pyramiden finns smärtstillande läkemedel, hjälpmedel och alternativa behandlingar. Dessa utgör komplement till grundbehandlingen. Längst upp i pyramiden placerar sig kirurgi och är något endast en liten andel av alla med artros är i behov av. Kirurgi behövs när inga av de tidigare nämnda behandlingarna fungerar, och när den drabbade har svårt att klara av sin vardag.

Från grundbehandling till kirurgi vid artros

Grundbehandling

Utbildning om artros

När du söker vård för artros börjar alltid artrosbehandlingen med att du får lära dig mer om sjukdomen och vad det innebär att leva med den. Du får information om egenvård och om vad du kan göra för att minimera besvären. Den här utbildningen kallas ofta för artrosskola och kan utföras individuellt, i grupp eller digitalt.

Regelbunden träning

Regelbunden träning minskar ofta besvären med artros och kan lindra dina smärtor. För de flesta som lider av artros räcker just träning som behandling.

För optimal effekt behöver du ett träningsprogram som är anpassat efter just dina behov. Det här kan en fysioterapeut hjälpa dig med. Vid artros behöver du stärka musklerna runt leden och träna ledens rörlighet. Det kan du exempelvis göra genom promenader, cykling och styrketräning.

Att träna är också att föredra framför smärtstillande läkemedel. Smärtstillande lindrar enbart besvären för stunden, och kan leda till biverkningar. Genom att träna styrka och rörlighet får du en fungerande led som håller sig välmående länge.

Du kan få ett recept på fysisk aktivitet (FaR). Då är återkommande kontakt med en fysioterapeut att föredra eftersom träningsprogrammet ibland behöver uppdateras. Besvären kan dessutom förändras över tid. Du och din fysioterapeut kan tillsammans komma fram till en varierande träningsform som du tycker är kul.

Här kan du läsa mer om höftartros och träning.

Viktminskning

Övervikt kan öka belastningen på dina leder och förvärra symtom. Genom att minska din vikt kan du bli av med smärta och förbättra din rörlighet. Det finns mycket stöttning och rådgivning att få om du vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Vad grundbehandling för artros innebär

Tilläggsbehandling

Fysioterapi, arbetsterapi och hjälpmedel

Vid behov kan du få artrosbehandling hos en fysioterapeut, arbetsterapeut eller med andra hjälpmedel. Hos en fysioterapeut kan du få smärtlindring med tens (elektrisk nervstimulering), stödbandage, och akupunktur vid knäartros. Vid behov kan du prova olika gånghjälpmedel, som kryckor, käpp, stavar eller rollator.

Arbetsterapeuten hjälper dig med artros i handen. Du kan få prova ut hjälpmedel som underlättar om du har mindre styrkan i handen. Förslagsvis handledsstöd eller griptång.

Alternativa behandlingar

Vissa använder sig även av olika kosttillskott och naturmedel som behandling vid artros. Däremot finns det inget vetenskapligt underlag som säger att det faktiskt hjälper, och är därför inget som rekommenderas av vården. Mer om kosttillskott för artros kan du läsa här.

Vissa patienter upplever också hjälp av yoga, tai-chi, eller andra liknande tränings- och/eller mindfulnessövningar.

Smärtstillande läkemedel

Vid behov kan du behandlas med smärtstillande läkemedel med paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Din läkare kommer att informera dig om vilket alternativ som passar dig bäst. Smärtstillande läkemedel finns i olika former.

Om ingen annan artrosbehandling hjälper kan en kortisonspruta övervägas. Bland annat om du lider av knäartros eller artros i fingrarna.

Vad tilläggsbehandling för artros innebär

Kirurgi

Endast några få av alla med artros behöver opereras. En operation kan bli aktuell om du exempelvis har mycket ont trots att du behandlas med regelbunden träning och smärtstillande läkemedel. Ett annat skäl skulle kunna vara att du har problem med värk, även i vila och på natten, trots smärtstillande läkemedel.

Oftast utförs då en protesoperation där en ledprotes sätts in för att ersätta den sjuka leden. Ledplastik kan göras i knäleden eller höftleden, men också i andra leder.

Efter en operation kan du behöva vara sjukskriven en kortare tid. Ibland behövs en längre sjukskrivning. Exempelvis om du har ett ansträngande arbete som belastar lederna. Sjukskrivningens längd påverkas också av vilken led som har opererats och hur snart efter operationen du kommer igång med styrke- och rörlighetsträning.

Har du artros och funderar över operation? Kontakta oss på Ledplastikcentrum så hjälper vi dig vidare.

Vad kirurgi för artros innebär

Vanliga frågor om behandling av artros

Kan man vila bort artros?

För den som har drabbats av artros är det viktigt att fortsätta vara aktiv. Däremot behöver de fysiska aktiviteterna anpassas till en lagom nivå så att lederna inte överansträngs. Att vila och inte röra på sig kommer inte att bota artros.

Finns det någon medicin mot artros?

I dagsläget finns det inget läkemedel som kan bromsa, stoppa eller bota artros. Däremot pågår det aktiv forskning i fältet.

Är det bra med värme vid artros?

Både värme och kyla kan lindra svullnad och smärta i en led och kan ge en avslappnande effekt. Däremot är lindringen bara tillfällig. Det finns många alternativ för att behandla en led med värme. Du kan exempelvis använda dig av en vetekudde som du värmer i mikron, eller värmeflaskor som du fyller med varmvatten. Ytterligare ett alternativ är att ta ett varmt bad.

Kyla drar ihop blodkärlen och kan lindra vid svullnad och inflammation. Värme ökar istället blodcirkulationen och du bör därför inte behandla en svullen eller inflammerad led med värme. Värme bör endast användas vid långvarig smärta, som smärtlindring och för att mjuka upp musklerna.

Kan man förvärra artros?

Inaktivitet kan förvärra din artros. Detsamma gäller övervikt. Även skador, tungt fysiskt arbete, onormal belastning på leder och felställningar i leder kan förvärra symtomen.

Kan man få kortison mot artros?

Kortisoninjektioner är en vanlig behandling vid knäledsartros och används även i enstaka fall vid höftledsartros. Kortisonlösning sprutas då in i det drabbade området för att dämpa inflammation och minska smärta. Effekten varar för det mesta i några veckor till några månader. Vid artros ses kortison enbart som ett komplement till grundbehandlingen. Kortison ska alltså alltid kombineras med fysioterapi.





Ledplastikcentrum

Skriven av medförfattare

Granskad av: Per Björk

Medicinskt ansvarig läkare / Specialistläkare ortopedi.

Dr. Per Björk har 12 års erfarenhet som ortoped från S:t Görans sjukhus och Artro Clinic. Han specialiserade sig tidigt på ledplastiker men har också ägnat sig åt artroskopisk knäkirurgi. Per uppskattar särskilt utmaningar som komplexa höftplastiker med behov av noggrann preoperativ planering och har även fördjupat sig inom halvknäplastiker.

Han efterträdde Hans Christian som ansvarig för höft- och knäsektionen på S:t Göran 2017 och var då även ansvarig för bentransplantatverksamheten.

Dr. Björk är förutom den kliniska verksamheten medicinskt ledningsansvarig.

Föregående
Föregående

Övningar för artros i höften: Tips från specialistläkare och fysioterapeut

Nästa
Nästa

Mat att undvika vid artros – de viktigaste kostråden