Höftledsartros: Vad är höftledsartros och vem drabbas?

Känner du dig stel i höften, ljumsken eller sätet när du stiger upp på morgonen? Eller upplever du smärta när du överbelastar höften och går långa sträckor? Då kan det handla om höftledsartros. I den här artikeln utforskar vi vad höftledsartros innebär, vilka symtom som är vanliga, och vilka behandlingsalternativ som finns.

Vad är höftledsartros? 

Höftledsartros är synonym till coxartros och är en mycket vanlig ledsjukdom som börjar med förändringar i ledbrosket. Normalt är ledbrosket fast och elastiskt, och fungerar därför som en stötdämpare eller en glidyta för höftleden. Vid höftledsartros tunnas brosket gradvis ut och kan till slut försvinna helt.

Orsakerna till sjukdomen är fortfarande inte helt klarlagda, men det är troligt att belastning spelar en betydande roll. Även ärftliga faktorer påverkar risken för att utveckla artros.

Hoftledsartros illustration

Var sitter smärtan vid höftledsartros? 

Vid höftledsartros är det vanligt att smärta uppkommer på ställen som: 

  • Ljumsken: Smärtan känns ofta djupt inne i ljumsken och kan stråla ner mot insidan av låret.

  • Framsidan av låret: Smärtan kan sprida sig längs framsidan av låret.

  • Sätet: Vissa upplever smärta i sätet (bakdelen).

  • Knäet: Ibland kan smärtan reflekteras ner till knäet, vilket kan göra det svårt att identifiera höften som den egentliga källan.

Illustration av smärtan vid höftledsartros.png

Känner du igen några av dessa symptom?

Då kan du göra vårt test för höftledsartros som ger en bedömning av risken att du lider av artros och om du ska söka hjälp för dina besvär.

Hur känns höftledsartros? 

Höftledsartros kan upplevas på olika sätt, med symptom som varierar i intensitet och karaktär. Vanligtvis upplevs smärtan som en djup molande värk, eller som en strålande smärta.

Stelhet är ett annat vanligt symptom, särskilt på morgonen eller efter att ha suttit stilla en längre tid. Rörligheten i höftleden kan bli begränsad, vilket gör det svårt att böja eller rotera höften. Detta kan leda till svårigheter med vissa aktiviteter, som att gå längre sträckor, halta, eller behöva stanna för att vila på grund av smärta. Att gå i trappor eller att sätta sig ner och resa sig upp från en stol kan också vara utmanande.

Leden kan ibland ge ifrån sig knäppningar eller knakningar vid rörelse. Musklerna runt höften kan kännas svagare, och den kroniska smärtan och stelheten kan leda till en generell trötthet och minskad livskvalitet.

Hur vet man att man har höftledsartros?

Symtomen vid höftledsartros utvecklas gradvis och kan ofta uppträda i så kallade skov. Det innebär att du under långa perioder kan vara helt besvärsfri, för att sedan uppleva återkommande symptom. Här är hur symtomen kan förändras över tid:

Symptomförlopp artros

Inledande symptom:

  • Fysisk ansträngning: Smärta uppstår vanligtvis vid fysisk aktivitet och kan kännas i ljumsken eller övre delen av låret.

  • Strålning: Smärtan kan även stråla ned mot knät och underbenet, vilket kan förväxlas med symptom för knäartros.

Utveckling av symptom:

  • Värre smärta vid stående och gång: Smärta i höften kan uppkomma när du står eller går.

  • Ökad stelhet: Höften blir stelare.

  • Igångsättningssmärta: Tillfällig smärta kan uppstå när du börjar gå efter att ha suttit eller legat stilla.

Längre fram i sjukdomsförloppet:

  • Smärta i vila: Smärta kan uppstå även när du sitter eller ligger med benet i vila, vanligtvis efter att ha haft artros under en längre tid.

  • Försämrad rörlighet: Om artrosen fortsätter att utvecklas kan du bli mer stel och uppleva mer smärta, även när du vilar eller under natten.

  • Spridning av smärta: Smärtan kan även sprida sig till ryggen, knät eller ned i underbenet.

Misstänker du att du lider av höftledsartros och skulle vilja göra ett test? Då kan du ta del av vårt digitala test som är designat för att ge dig insikt i besvär som kan kopplas till artros. 

Vem drabbas? 

Höftledsartros (coxartros) är en vanligt förekommande sjukdom där prevalensen ökar med åldern, från under 1 % hos personer under 55 år till över 10 % hos dem som är äldre än 85 år. Sjukdomen drabbar kvinnor och män i ungefär lika hög grad, och det är vanligt att den förekommer i båda höfterna.

Här kan du läsa mer om höftledsartros och ålder

Artros och ålder

Hur länge kan man gå med artros i höften?

Hur snabbt artrosen förvärras varierar mellan individer. Vissa kan ha stabila symptom i många år, medan andra upplever en snabbare försämring. Livsstilsförändringar såsom regelbunden motion, viktkontroll och anpassning av dagliga aktiviteter kan bidra till att förebygga artros, minska smärta och förbättra rörligheten, vilket gör att man kan leva med artros längre innan mer ingripande åtgärder behövs.

Medicinsk behandling, inklusive smärtstillande läkemedel, sjukgymnastik och ibland injektioner, kan också hjälpa till att kontrollera symtomen och fördröja behovet av kirurgi. När artrosen blir mycket svår och påverkar livskvaliteten avsevärt, kan en höftledsoperation, som en höftledsprotes, bli nödvändig. Många väljer att vänta med operationen så länge som möjligt och kan leva med artros i många år innan detta blir aktuellt.

När är det dags att operera höftartros?

Från grundbehandling till kirurgi vid artros.png

För att bedöma behovet av operation vid höftledsartros är det viktigt att först prova icke-kirurgisk behandling, genomföra en noggrann undersökning och väga eventuella riskfaktorer mot de potentiella fördelarna med en operation.

Om träning och smärtstillande mediciner inte ger tillräcklig lindring, kan operation för höftledsartros bli aktuell. Vid en höftledsplastik byts de skadade delarna av höften ut mot en protes som består av en kula i stål eller keramik och en skål i plast. Kulan fästs på en stam som sätts in i märghålan i lårbenet.

Beslutet om eventuell höftledsplastik bör fattas av en ortoped med erfarenhet av kirurgiska ingrepp.

Vid behov av operation kan du kontakta oss på Ledplastikcentrum. Här kan du läsa mer om operation av höftledsartros hos oss. 

Fler vanliga frågor om höftledsartros 

Har man ont hela tiden vid artros?

De vanligaste symtomen vid artros är periodvis stelhet, smärta och svullnad i leden. Du behöver inte ha ont hela tiden; smärtan kan komma och gå. Ofta är den mest märkbar på morgonen eller efter att du har överansträngt leden.

Hur kan träning lindra höftledsartros?  

Aktiv träning för höftledsartros som belastar muskler och skelett ger stimulans till tillväxt och motverkar den försvagning som annars är en vanlig konsekvens av höftledsartros. Rörelseträning där leden tas ut till ytterlägen kan öka rörelseomfånget och minska risken för mekanisk stelhet. Här läser du mer om våra bästa övningar för höftartros

Fördelar med Träning vid höftledsartros

Är det bra med värme vid artros?

Både värme och kyla kan ofta hjälpa till att minska smärta och svullnad i en led samt ge en avslappnande effekt på musklerna – även om lindringen oftast är tillfällig. För att kyla leden kan du använda en kylpåse som har legat i frysen eller några isbitar inlindade i en kökshandduk. Värmebehandling kan ske med hjälp av vetekuddar som värms i mikron, värmeflaskor, eller genom att ta ett varmt bad. 

Kyla är särskilt effektiv för att behandla akuta knäskador genom att minska svullnad och inflammation, eftersom kyla får blodkärlen att dra ihop sig och därigenom minskar svullnaden. Värme har motsatt effekt; det ökar blodcirkulationen och bör därför undvikas vid svullna eller inflammerade leder. Värmebehandling är mer lämplig för långvarig (kronisk) smärta, då den kan lindra besvär vid artros och mjuka upp musklerna. För vissa personer kan värme även bidra till ökad rörlighet i leden.

Varför gör artros ont på natten?

Smärta från artros, särskilt höftledsartros, tenderar ofta att förvärras på natten av flera skäl. Under dagen är vi mer aktiva, vilket hjälper till att hålla leder och omgivande muskler flexibla. När kroppen vilar på natten kan lederna bli stelare, vilket leder till ökad smärta.

Inflammation, som är vanlig vid artros, kan också bli mer påtaglig under natten. Inflammatoriska processer kan intensifieras när kroppen är i vila, vilket bidrar till ökad smärta. Dessutom kan blodcirkulationen i området runt den drabbade leden minska något när man ligger ner, vilket kan leda till ökad stelhet och smärta.

Sovställningen kan också påverka smärtan. Vissa positioner kan sätta extra tryck på den drabbade höftleden, vilket förvärrar obehaget. 

Ledplastikcentrum

Skriven av medförfattare

Granskad av: Per Björk

Medicinskt ansvarig läkare / Specialistläkare ortopedi.

Dr. Per Björk har 12 års erfarenhet som ortoped från S:t Görans sjukhus och Artro Clinic. Han specialiserade sig tidigt på ledplastiker men har också ägnat sig åt artroskopisk knäkirurgi. Per uppskattar särskilt utmaningar som komplexa höftplastiker med behov av noggrann preoperativ planering och har även fördjupat sig inom halvknäplastiker.

Han efterträdde Hans Christian som ansvarig för höft- och knäsektionen på S:t Göran 2017 och var då även ansvarig för bentransplantatverksamheten.

Dr. Björk är förutom den kliniska verksamheten medicinskt ledningsansvarig.

Föregående
Föregående

Kortisoninjektioner i knäleden: en lösning för artros?

Nästa
Nästa

Knäartros: Allt om symtom, riskfaktorer och behandling