Kan artros vara ärftligt?

Är artros ärftligt och kan din familjs sjukdomshistoria öka risken för denna mycket vanliga ledsjukdom? I den här artikeln berättar vi mer om artros i relation till ärftlighet och de vanligaste orsakerna till sjukdomen. Vi går dessutom igenom olika möjligheter att förebygga risken för att drabbas.

Är artros ärftligt?

Har du artros i familjen och undrar om du riskerar att drabbas i framtiden? Bara för att någon, eller flera, i din familj har artros betyder inte det att sjukdomen kommer gå i arv till dig. Däremot kan man konstatera att artros är ärftligt. Du har alltså en ökad risk att drabbas om någon i din familj har artros.

Hur ärftligt artros är kan variera. Forskning visar att mer än hälften av alla artrosfall kan tillskrivas genetiska faktorer. Ärftligheten är ännu större för artros i höften, handen och ryggraden. Det innebär att om denna typ av artros förekommer i din familj, är risken för att du också ska drabbas större.

Vad är orsaken till artros?

Den egentliga orsaken till artros är faktiskt okänd. Det kan finnas ett flertal utlösande faktorer bakom sjukdomen. Undersökningar visar att arvsmassan förefaller påverka mottagligheten för både knäartros och höftartros.

Ytterligare konstaterade orsaker till artros är ålder, övervikt, skador, tungt fysiskt arbete, onormal belastning på leder, felställningar i leden, samt utvecklingsstörningar i leden.

Här kan du läsa mer om höftartros och ålder.

Är artros alltid ärftligt?

Ja, artros är alltid ärftligt. Men bara för att någon i din familj lider av sjukdomen, innebär det inte att du också kommer få den. Risken för att utveckla artros grundar sig i en samverkan mellan flera faktorer. Även om ärftlighet är en viktig komponent i denna ekvation, är det inte den enda avgörande faktorn.

Artros har en multifunktionell bakgrund, där flera gener och riskfaktorer spelar en roll. Övervikt är en faktor som kan vara påfrestande för lederna och öka slitage. Något som i sin tur kan öka risken för artros. Tidigare skador på leder, felbelastning på grund av dålig kroppshållning eller felaktiga rörelsemönster, kan även det bidra till en ökad risk för sjukdomsutveckling.

Vissa typer av ärftlig artros kan uppstå på grund av mutationer i gener som är involverade i bildandet och underhållet av ben och brosk. Dessa former av artros kan visa sig redan i ung ålder och fortskrida snabbt. Det är därför klokt att vara proaktiv och tänka förebyggande om artros finns i släkten.

Så kan du förebygga och bromsa artros – även om du riskerar att ärva sjukdomen

Det finns flera åtgärder du kan vidta för att minska risken att drabbas av artros – eller för att bromsa sjukdomsutvecklingen. Vi vill påminna dig om att ta en närmare titt på din livsstil. Sträva alltid efter att leva ett så hälsosamt liv som möjligt, framförallt när det kommer till kostvanor och fysisk aktivitet.

Här kan du läsa mer om möjligheterna att förebygga artros.

Kost

Genom att välja näringsrik mat som är rik på vitaminer och mineraler, kan du stärka kroppens förmåga att upprätthålla god ledhälsa. Undvik överdriven konsumtion av processad mat, socker och mättade fetter för att minska inflammation och belastning på dina leder.

Läs mer om vilken kost du bör och inte bör äta för att förebygga eller lindra artros.

Fysisk aktivitet

En nyckelkomponent för att förebygga och bromsa artros är regelbunden fysisk aktivitet. Genom att aktivera dig hela livet kan du reducera risken för att drabbas av artros markant. Lederna behöver rörelse för att förbli smidiga och fungerande. Träning som fokuserar på att stärka musklerna runt dina leder är särskilt värdefull. Genom att utveckla starka muskler och förbättra din kroppsstabilitet kan du minska påfrestningen på lederna och öka deras motståndskraft mot slitage.

Här kan du läsa mer om höftartros och träning.

Det är aldrig försent

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är för sent att vidta åtgärder, trots att du börjat uppleva tecken på artros – och trots att artros är ärftligt. Anpassade artrosövningar kan fungera effektivt för att behandla utvecklad artros och lindra symtom. Genom att utföra enkla dagliga övningar kan du förbättra din ledhälsa och minska obehag.

När ska jag söka vård?

Har du ofta ont i lederna, eller har du känt dig stel i en längre tid? Då kan du kontakta en fysioterapeut för bedömning, träning och eventuell fortsatt handläggning inom sjukvården.

Du bör söka vård om lederna är röda, svullna och varma. Framförallt om du har feber eller om symtomen påverkar ditt allmäntillstånd.

Läs mer om knäsvullnad vid knäartros.

Vid behov kan artros opereras – sök vård hos Ledplastikcentrum

Har du artros och funderar över operation? Då kan du bli patient hos Ledplastikcentrum. Våra erfarna läkare tar hand om dig från diagnos till operation och går igenom de behandlingsalternativ som är aktuella för just dig.

De flesta som har artros och är i behov av operation kan behandlas hos Ledplastikcentrum. Däremot tar vi inte emot patienter med allvarlig grundsjukdom, som exempelvis hjärtinfarkt, stroke/TIA eller lungfunktionsnedsättning (KOL). Dessa patienter får endast opereras på akutsjukhus enligt Region Stockholm.


Ledplastikcentrum

Skriven av medförfattare

Granskad av: Per Björk

Medicinskt ansvarig läkare / Specialistläkare ortopedi.

Dr. Per Björk har 12 års erfarenhet som ortoped från S:t Görans sjukhus och Artro Clinic. Han specialiserade sig tidigt på ledplastiker men har också ägnat sig åt artroskopisk knäkirurgi. Per uppskattar särskilt utmaningar som komplexa höftplastiker med behov av noggrann preoperativ planering och har även fördjupat sig inom halvknäplastiker.

Han efterträdde Hans Christian som ansvarig för höft- och knäsektionen på S:t Göran 2017 och var då även ansvarig för bentransplantatverksamheten.

Dr. Björk är förutom den kliniska verksamheten medicinskt ledningsansvarig.

Föregående
Föregående

Mat att undvika vid artros – de viktigaste kostråden 

Nästa
Nästa

Kosttillskott för artros – fungerar det?