Kosttillskott för artros – fungerar det?
Att upprätthålla fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil för att lindra och förebygga artros ingår i vårdens grundbehandling av sjukdomen. Ytterligare en metod som många använder sig av för att minska besvär vid artros är kosttillskott och olika naturläkemedel. Men fungerar de verkligen? I den här artikeln talar vi mer om hur du ska tänka vid behandling av artros med kosttillskott.
Finns det kosttillskott som hjälper mot artros?
Det finns flera naturläkemedel och kosttillskott som sägs kunna lindra artros. Kanske har du hört talas om alternativ som nyponpulver, gurkmeja, ingefära och grönläppad mussla? Det här är preparat som ibland väljs som antiinflammatoriska alternativ till NSAID-preparat (icke steroida antiinflammatoriska läkemedel). Främst bland patienter som inte kan ta NSAID-tabletter av hälsorelaterade skäl.
Kan naturmedel hjälpa mot artros?
Viktigt att poängtera är att det idag inte finns tillräckligt vetenskapligt underlag för att konstatera att några av dessa naturmedel och preparat faktiskt har en effekt på artrossymtom – annat än placebo. Den offentliga sjukvården i Sverige rekommenderar inte naturläkemedel och kosttillskott för artros eftersom vård enligt svensk lag måste byggas på vetenskapliga bevis. Upplever du däremot att ett kosttillskott faktiskt lindrar dina symptom för exempelvis knäartros eller höftledsartrosvara en god anledning att fortsätta ta tillskottet.
Vilket kosttillskott är bäst för artros?
Följande kosttillskott för artros är enbart exempel på preparat som sägs kunna lindra symtom. Eftersom dess effekt saknar vetenskaplig grund går det inte att konstatera vilket som är det bästa kosttillskottet. Samtliga är listade utan inbördes ordning.
Glukosamin och kondroitin
Glukosamin är en naturlig förening som finns i kroppen och spelar en viktig roll i att bygga och underhålla broskvävnad. Kondroitin är ytterligare en naturlig komponent i brosk. Dessa tillskott används för att stödja ledhälsa då de tros främja broskbildning och minska nedbrytning av brosk. Studier rörande deras påverkan på ledhälsa har visat blandade resultat, men vissa människor har upplevt minskad smärta och ökad rörlighet.
Omega-3-fettsyror
Omega-3-fettsyror som finns i fiskolja och vissa nötter och frön tros ha antiinflammatoriska egenskaper. Genom att minimera inflammation i lederna skulle de kunna bidra till att minska smärta och stelhet för personer med artros.
Kurkumin (gurkmeja)
Kurkumin är en stark antioxidant och den aktiva föreningen i gurkmeja. Kosttillskottet tros ha antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Genom att minska produktionen av inflammatoriska ämnen menar man att kurkumin kan hjälpa till att minska smärta och stelhet vid artros. Det kan tas som kosttillskott eller användas i matlagning.
Grönläppad mussla (perna canaliculus)
De långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA som utvinns ur den nyzeeländska grönläppade musslan anses ha antiinflammatoriska effekter. Effekterna liknar de som NSAID-preparat ger och kan hjälpa mot artros. Var försiktig med detta kosttillskott om du är allergisk mot fisk, skaldjur och blötdjur.
Strandnypon (rosa canina)
Nyponpulver från strandnypon tros ha antiinflammatoriska egenskaper som kan reducera milda till måttliga artrossmärtor. Däremot är studierna på nyponpulvrets effekter för få och bristfälliga för att kunna visa att det har någon verklig effekt.
Djävulsklo (harpagophytum procumbens)
Djävulsklo är en ört från Sydafrika som tros ha anti-inflammatoriska och smärtstillande effekter. Örten har använts som naturläkemedel under lång tid och sägs vara bra mot ledvärk. Däremot saknas studier som fastställer preparatets långsiktiga effektivitet och säkerhet.
Boswellia
Boswellia, också kallad indisk rökelse, är en ört som traditionellt har använts för att lindra smärta och inflammation. Den innehåller föreningar som sägs kunna hämma inflammatoriska processer och därigenom minska symtomen vid artros. Boswellia kan tas som tillskott.
Ingefära
Ingefära är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper och har använts för att lindra smärta och stelhet vid artros. Dess aktiva föreningar tros minska produktionen av inflammatoriska ämnen och därmed minska symtom. Ingefära kan intas som tillskott eller ingå i kosten genom matlagning eller te.
Kollagen typ II
Kollagen är ett naturligt protein i kroppen som bland annat finns i brosk, hud, naglar och ben – och kollagen typ II förekommer i huvudsak i ledbrosket. Kollagen är ett populärt kosttillskott för artros eftersom det sägs vara broskbildande och broskskyddande. Däremot finns det inga studier som visar med säkerhet att kollagentillskott tas upp av kroppen och reparerar brosk.
Aloe Vera
Aloe vera-gel sägs ha antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper som kan appliceras direkt på de drabbade områdena. Det kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation vid artros.
Här kan du läsa mer om vad du bör och inte bör äta för att förebygga eller lindra artros.
Andra behandlingar
Massage och akupunktur
Massage kan hjälpa till att öka blodcirkulationen, lindra muskelspänningar och främja avkoppling. Akupunktur innebär att tunna nålar placeras på specifika punkter i kroppen för att främja balans och lindra smärta. Båda metoderna kan bidra till att minska smärta och förbättra rörligheten.
Värmeterapi
Användning av varma kompresser eller värmepackningar på de drabbade lederna kan öka blodcirkulationen och minska spänningar. Detta kan lindra smärta och förbättra rörligheten genom att musklerna blir mer avslappnade.
Kallvattenterapi
Vid kallvattenterapi använder man kalla kompresser eller doppar de drabbade områdena i kallt vatten. Det kan hjälpa till att minska inflammation och lindra smärta genom att minimera blodflödet till området och därigenom minska svullnad.
Yoga och stretchövningar
Yoga och stretchövningar kan förbättra flexibiliteten, stärka musklerna som omger lederna och förbättra rörligheten. Det kan lindra smärta och förhindra ytterligare försämring av artros genom att främja god hållning och rörelsemönster.
Hur kan man förbättra artros?
Det är viktigt att fortsätta vara aktiv, även vid värk. Vid besvärlig värk kan du ta två värktabletter (med paracetamol) upp till fyra gånger om dagen för att orka vara aktiv. Det gäller om du är frisk i övrigt. Samråd med din läkare om du äter andra läkemedel. Det finns fler sätt att lindra smärta på.
Är du överviktig kan du lindra smärta genom att gå ner i vikt – framförallt om du har artros i knäna. Då är det också lättare att vara aktiv och på så sätt förhindra att sjukdomen blir värre.
Boka en tid hos en artrosskola eller sjukgymnast – hit behöver du ingen remiss. Det är en bra första kontakt med vården om du upplever besvär med artros. En sjukgymnast kan både ställa diagnos och ge träningsrekommendationer. Läs även vår artikel om träning för höftartros.
Om du vill kan du testa några av de kosttillskott för artros som vi nämner i listan ovan. Om du upplever att något av tillskotten lindrar din artros kan det vara ett bra alternativ för dig.
Kirurgi är det sista steget i behandling av artros och ska endast utföras när annan behandling inte gett tillräckligt resultat. Ungefär 10-20 % av alla som drabbas av artros behöver opereras för sina besvär. Mer om kirurgisk behandling hos Ledplastikcentrum kan du läsa här.