Sjukskrivning vid höftledsartros: Så fungerar det
Den som drabbas av höftledsartros kan få svårt att röra sig och leva livet som vanligt. Då kan det vara aktuellt med sjukskrivning under kortare perioder. Mer om sjukskrivning vid höftledsartros kan du läsa i denna artikel.
Om du misstänker artrossjukdom
Många misstar sin artrossjukdom för naturligt åldrande och blir därför inte diagnostiserad i tid. Misstänker du artros ska du boka tid hos en läkare, eller fysioterapeut som då går igenom din sjukdomshistoria. Är det artros som ligger bakom dina besvär kan du få remiss till en fysioterapeut för träning, eller en ortoped om dina besvär är så pass uttalade att en operation kan bli aktuell.
Läs mer: Träning vid artros i höften
Sjukskrivning vid höftledsartros
Den som diagnostiseras med artros kan lindra sina besvär med hjälp av träning och smärtstillande tabletter. Om ingen av dessa metoder hjälper kan det bli aktuellt med en kortare period av sjukskrivning för artrossjukdom. Beslutet fattas i samspråk med en läkare.
Sjukskrivning är inte en långsiktig lösning, och kan inte bota artros. Fortsätter besvären i samband med arbete bör du höra med din arbetsgivare om det är möjligt att förändra dina arbetsuppgifter. Kanske finns det hjälpmedel att ta till. I vissa fall kan det bli aktuellt att gå ner i arbetstid eller byta arbete.
Hur lång sjukskrivning som behövs påverkas av hur svår din höftledsartros är. Vid höftledsartros med mycket smärta i vila och svårigheter att röra sig kan det ta upp till 12 veckor innan arbetsförmågan kommer tillbaka. Det gäller oavsett graden av fysisk belastning. Då krävs sjukskrivning på heltid under dessa veckor, eller fram till operation. Vid lindrig höftledsartros med smärta vid ansträngning och där arbetsbelastningen är lätt kan partiell sjukskrivning vara ett alternativ.
Operation vid höftledsartros
Att opereras till följd av artros är vanligt. Faktum är att 1 av 3 patienter som drabbas någon gång behöver opereras på grund av sina besvär. Vid en höftledsartros byts höftleden ut mot en protes. Efter en sådan operation behövs återhämtning för att du så småningom ska kunna fungera och aktivera dig optimalt.
Sjukskrivning efter höftledsoperation: Hur länge är man sjukskriven efter en höftledsoperation?
I regel ska man vila och inte anstränga sig i 2-6 månader efter en höftledsoperation. Här gäller individuellt anpassad och successiv återgång till arbetet under antingen en hel- eller partiell sjukskrivning. Med hjälp av behandling och rehabilitering är målet att så småningom återfå en optimal funktions- och aktivitetsförmåga.
Efter en höftledsoperation för en patient som har ett icke fysiskt krävande arbete, är det vanligt att vara sjukskriven från jobbet i ungefär 2 månader.
Patienter som har ett arbete som kräver mer fysisk ansträngning måste ofta stanna hemma längre, i 3–4 månader.
Här kan du läsa mer om tiden efter en operation hos Ledplastikcentrum.
Bedömning av arbetsförmåga sker individuellt
Höftledsartros kan ha varierande inverkan på individers arbetsförmåga och förmåga att genomföra olika aktiviteter. Därför måste det genomföras en individuell bedömning. Här utgår man från individens unika förutsättningar och sysselsättning.
Vid höftartros bör du helt undvika tungt arbete. Målsättningen är att du med hjälp av behandling och rehabilitering ska nå optimal funktions- och aktivitetsförmåga.
En fysisk eller psykisk sjukdom i kombination med artrosen kan påverka arbetsförmågan. Den som går med artros under lång tid kan få psykiska besvär och nedsatt fysisk kondition. Något som i sin tur kan leda till ökad risk för fetma, diabetes typ 2 och hjärt- kärlsjukdom.
Funktionsnedsättning
Den som har höftartros upplever ofta smärta i området kring höftleden som i många fall strålar från ljumsken ner i lårbenen mot knäleden. Många känner av stelhet efter inaktivitet, ofta på morgonen. Du kan uppleva en växlande och varierande igångsättningssmärta. Men också belastningssmärta och vilovärk. Detta tillstånd innebär nedsatt rörlighet och stabilitet i höftleden. Även muskelstyrka, muskeluthållighet, muskeltonus och stelhet kring liggande muskler är vanligt. Du kan även få svårare att kontrollera benets rörelse och ditt gångmönster kan påverkas.
Svårigheter med fysisk aktivering
Höftledsartros kan göra det svårare att både bibehålla och ändra kroppsställning. Det kan bli jobbigt att sitta eller stå under längre stunder, eller att exempelvis övergå från sittande till stående. Du kan även uppleva svårigheter att gå i trappor – även med hjälpmedel.
Att lyfta och bära föremål både längre och kortare sträckor kan vara utmanande, precis som att flytta föremål med benen. Du kan även uppleva svårigheter att fokusera uppmärksamheten, fatta beslut, hantera din aktivitetsnivå, samt att planera och fullfölja dagliga sysslor. Det kan bli svårare att köra fordon och att använda transportmedel såsom cykel eller buss.
Så hittar du tillbaka till arbetet efter sjukskrivning
För att du ska kunna vara kvar på ditt arbete, heltid eller deltid, eller återgå till arbetet så tidigt som möjligt efter sjukskrivning vid höftledsartros, behöver vården i ett tidigt stadium ha kontakt med din arbetsgivare. Då kan man vid behov göra arbetsplatsanpassningar. Ergonomiska förbättringsåtgärder kan ofta vara hjälpsamma, samt anpassade arbetsuppgifter eller omplacering.
Regelbunden träning som är anpassad efter dina behov minskar risken för att du åter ska drabbas av aktivitetsbegränsningar. Ordination av FaR® (fysisk aktivitet på recept, beslutsstöd från eFYSS) kan stödja processen.
Det bästa är om du har möjlighet att ofta ändra arbetsställning. Det är även viktigt att tidigt diskutera behov av åtgärder vid tungt arbete, och alltid efter en höftledsoperation. Har du inte möjlighet att anpassa dina arbetsuppgifter, kan byte av arbete vara nödvändigt.