Vid vilken ålder börjar höftledsartros och vem drabbas?
Höftledsartros är en sjukdom som kan drabba vuxna i alla åldrar – men vanligast är den bland dem över 40 år. I den här artikeln kommer vi tala mer om höftledsartros relaterat till ålder och vem som kan drabbas.
Vid vilken ålder börjar höftledsartros?
Höftledsartros kan börja utvecklas hos vuxna i alla åldrar. Däremot uppstår symtomen oftare hos personer över 40 år. I Sverige har ungefär var fjärde person som är 45 år eller äldre diagnostiserad artros. Risken att utveckla höftledsartros ökar alltså med åldern, och det är vanligt att sjukdomen blir mer uttalad i takt med att man blir äldre.
Vi vill förtydliga att det inte finns någon bestämd ålder för när en höftledsartros börjar. Vissa personer upplever symtom och utvecklar artros tidigare än andra. Det kan bland annat bero på riskfaktorer som övervikt och tidigare ledtrauma. Det är egentligen inte ålder som påverkar höftledsartros, utan snarare hur länge och i hur stor grad du har utsatts för sådant som kan leda till artros.
Höftledsoperation och ålder
Risken för artros ökar med åldern och det återspeglas i behovet av höft och knäledsoperationer som blir vanligare med stigande ålder. Antalet personer som opereras för artros ökar från 45 år och de flesta som opereras för artros är 70 år och äldre.
Vid vilken ålder sker oftast en höftledsoperation?
Grafen nedan visar åldern på alla i Sverige som har en protes i höft eller knä (data från 2020). Ofta ställs diagnosen några år före operation.
Om du misstänker att du har höftledsartros eller upplever smärta och stelhet, rekommenderar vi att du rådfrågar en läkare för rätt diagnos och behandling.
Ung med artros
Även unga i 25-35 årsåldern kan märka av symtom som ledsmärta och svullnad till följd av artros. Extra vanligt är det om man råkat ut för en skada i ung ålder. Artros är även en ärftlig sjukdom och gener tillsammans med eventuell ledskada kan göra att symtomen gör sig tydliga tidigt i livet.
Höftledsartos som ung
Har du drabbats av höftledsartros i ung ålder betyder inte det att du inte kan vara lika aktiv som tidigare – snarare tvärtom. Det är mycket viktigt att du aktiverar den drabbade leden och bibehåller god hälsa. Här hittar du tips på träning vid artros i höften.
Hur börjar höftledsartros?
Symtomen kommer ofta gradvis. Det är vanligt att i början känna smärta vid fysisk aktivitet. Andra symtom kan vara stelhet (framförallt på morgonen), muskelsvaghet och nedsatt rörlighet. Efter ett tag kan du även känna smärta vid vila, nattlig värk och att du haltar när du går. Det här är besvär som ofta leder till försämrad livskvalitet.
Vad triggar höftledsartros?
Det är symtomen, tillsammans med riskfaktorerna och status, som tillsammans leder till diagnosen höftledsartros. Det finns flera faktorer som kan bidra till sjukdomens utveckling. Nedan följer några vanliga riskfaktorer:
Ålder
Som vi nämner tidigare ökar risken för att utveckla höftledsartros med åldern. Slitage och degenerativa förändringar i lederna är vanligare hos äldre.
Tidigare skador
Skador på höften, som frakturer eller tidigare ledinflammationer, kan öka risken för att utveckla artros senare i livet.
Genetik
Gener kan spela en roll i utvecklingen av höftledsartros. Om det finns en familjehistoria av artros, kan risken för att själv utveckla sjukdomen vara högre.
Övervikt
Övervikt och fetma belastar lederna mer och kan öka risken för artrosutveckling.
Repetitiv belastning
Att utföra vissa aktiviteter eller yrken som innebär upprepad belastning på höften kan öka risken för artros. Till exempel kan vissa idrotter eller yrken som kräver mycket hopp, vridningar eller tunga lyft leda till artros.
Kan man förebygga höftledsartros?
Det finns vissa åtgärder som kan vidtas för att potentiellt minska risken för att utveckla höftledsartros – i tidig ålder eller vid ett senare tillfälle i livet.
Att upprätthålla en hälsosam vikt kan minska belastningen på höftleden, och därmed minska risken för artrosutveckling.
Regelbunden fysisk aktivitet och styrketräning kan hjälpa till att stärka musklerna kring höftleden och förbättra dess stabilitet. Fysisk aktivitet kan även minska ledstelhet och förbättra rörligheten. Välj aktiviteter med låg påverkan, som simning eller cykling, för att minimera belastningen på höftleden
Undvik överdriven belastning på höftleden genom att avstå från aktiviteter som kan öka risken för skador eller överbelastning. Var försiktig med tunga lyft och undvik idrottsaktiviteter med hög påverkan eller snabba vridningar.
Använd rätt tekniker och ergonomiska positioner när du utför aktiviteter som kan belasta höftleden.
Här kan du läsa mer om hur du kan förebygga artros.
Kan man träna bort artros i höften?
Det går tyvärr inte att träna bort artros i höften. Artros är en kronisk sjukdom som innebär en gradvis nedbrytning av ledbrosk i höftleden. Broskets förmåga att regenerera och läka sig själv är begränsad. Det är inte möjligt att återställa brosk som redan har förlorats till följd av artros.
Regelbunden träning kan däremot minska besvären och gör att du får mindre ont. Träning fungerar därmed ofta som en effektiv behandlingsmetod för dem med artros.
Läs mer: Lindra artros
Hur länge kan man gå med höftledsartros?
I de tidiga stadierna av artrossjukdom fokuserar behandlingen oftast på att lindra symtomen utan att ta till kirurgi. Har du däremot gått med symtom länge utan förbättring, och om dessa påverkar dig mycket i din vardag, kan höftledsplastik behövas. Mer om höftledsartros och hur den kan behandlas kan du läsa här.
Vid höftledsplastik byts de trasiga ledytorna ut mot en kula i stål/keramik och en skål i plast. Kulan förankras på en stam som sätts ner i märghålan i lårbenet. Läs mer om höftledsplastik före, under och efter operation hos Ledplastikcentrum.