Operationsdagen

Patientavgift

Patientavgift tas ut enligt Region Stockholms taxa om 120 kr per vårddygn. Faktura på beloppet skickas i efterhand.

Inskrivning

I kallelsen framgår vilken tid vi väntar dig. Anmäl dig i receptionen varefter vi visar dig till ditt rum på avdelningen. Packa upp allt som du vill ha lättillgängligt efter operationen. En sjuksköterska går igenom frågor och en checklista med dig. Du får byta om och ta mediciner inför operationen. En venflon (plastkanyl) sätts i ett blodkärl i armen för läkemedel och vätska.

Vi vill ha god marginal för förberedelserna varför det kan bli upp till några timmars väntan på din operation.

Operationsförberedelser

Precis innan operationen får du ett antibiotikadropp och tömma blåsan. Vi kontrollerar med ultraljud att den är tom. Du får träffa narkospersonal för bedömning och information. Operationen utförs med fördel med en kombinationsanestesi där man lägger en lågdos ryggbedövning och sövs. Bedövningen gör dig smärtfri under operationen och effekten kvarstår en tid efter. En lätt sövning är ett bra komplement och kombinationen gör att du snart kan mobiliseras och belasta din nya led.

Undantagsvis kan medicinska skäl göra att enbart narkos eller ryggbedövning är att föredra.

  • Ryggbedövning (spinalanestesi) innebär att läkemedel ges via en tunn liten nål i närheten av nerverna som går till benen. Det gör att nervsignalerna till och från benen tillfälligt blockeras. Därmed kan man slippa all form av smärta i samband med operationen, och dessutom få lindring av smärtan under efterföljande timmar.

    Såhär går det till: Du får sitta på sängkanten och sjunka ihop som en hösäck. Man kan också beskriva positionen som att skjuta rygg som en katt. Området på ryggen tvättas med sprit, så det blir lite kallt och blött. Narkosläkaren känner ut rätt nivå med handen och sätter därefter in nålen. Det kan kännas som ett litet stick men ofta mindre än andra stick då man har få känselnerver i ryggens hud. När nålen är på plats ges läkemedlet, vilket inte känns. Slutligen får du ett plåster innan du får lägga dig ner på operationsbordet. Effekten kommer sen successivt under några minuters tid.

    Många som inte fått ryggbedövning tidigare är oroliga för att det ska göra ont att få bedövningen och att det ska kännas otäckt att inte känna benen. Vår erfarenhet är dock att sticket i ryggen känns mindre än andra nålstick och att det är få som i efterhand upplevt ryggbedövningen som obehaglig. Tvärtom uttrycker många patienter att de oroat sig helt i onödan. I regel har förberedande låga doser av smärtlindrande och narkosmedel börjat ges vilket också dämpar eventuell kvarvarande oro.

Din operatör kommer för att med penna markera benet och höra om eventuella frågor. Du går sedan in till operationssalen och operationsbordet. Ryggbedövningen läggs av narkosläkaren. Vi ser till att du ligger precis rätt med stöd för ben och/eller höft. Du sövs/sederas och därefter tvättar och sterilklär operationssjuksköterskorna benet. Operationen kan därefter börja.

Direkt efter operationen

Direkt efter operationen vaknar du till på postop – uppvakningsavdelningen. Så fort du kan är det bra att trampa med foten och börja röra på benet i sängen och vårt mål är att du inom 2 timmar kommit upp och börjat stå och gå på benet. Det kan kännas lite extra just vid aktivitet men protesen tål full belastning direkt. Tidig aktivitet påskyndar återhämtningen och minskar behovet av smärtlindrande läkemedel.

Så fort du återhämtat dig nog får du komma tillbaka till ditt rum på avdelningen. Du kan byta om till dina egna kläder och får äta och dricka som vanligt. Vi kommer att fortsätta uppmuntra dig att komma upp och vara aktiv med ditt nyopererade ben, men första kvällen vill vi att du ringer på personal och har stöd om det skulle behövas.

Fysioterapi på avdelningen

 

Om du opererat ditt knä så kommer du få en träningsboll direkt efter din operation. Med den kan du omedelbart börja träna på att böja och sträcka i knät.

Fottramp i sängen och djupa andetag en gång varje vaken timme förebygger blodpropp och lunginflammation, detta kan man med fördel göra det första dygnet efter operationen eller tills du rör dig obehindrat med gånghjälpmedel.

Under natten kan det hända att man får ökade smärtor på grund av att leden varit i stillhet en längre stund. Prova att böja och sträcka på leden i sängen under några minuter. Om det inte hjälper kallar du på sjuksköterskan.

Under vårdtiden kommer en fysioterapeut och tränar kryckgång med dig på planmark och i trappa. Du får ett träningsprogram att använda fram till ditt nästa besök hos fysioterapeut.

Fysioterapeuten ser tillsammans med avdelningssjuksköterskan till att du når kriterierna för att kunna skrivas ut och åka hem.

 

Trappträning

Den första tiden efter operation kan du använda en speciell teknik vid trappgång. Detta kommer du träna på innan du åker hem från vårdavdelningen. Eventuell ledstång ersätter en krycka.

När du går uppför trappor

Gå med det

  1. icke-opererade benet först,

  2. sedan till samma trappsteg med det opererade benet

  3. sist kryckor.

När du går nerför trappor:

Gå med det

  1. opererade benet först tillsammans med kryckor

  2. sedan det icke-opererade benet.

 

Att ta sig in i bil

Du kan åka hem i vanlig personbil. Så här sätter du dig i bilens passagerarsäte:

  1. Dra passagerarsätet så långt bak som möjligt och luta ryggstödet maximalt bakåt.

  2. Sätt dig försiktigt högt upp mot sätets ryggstöd så att du får mycket plats för benen. Luta överkroppen hela tiden tiden tillbaka.

  3. Håll det opererade benet rakt medan du försiktigt lyfter in det i bilen och vänder dig så att du ser framåt.

  4. Höj ryggstödet igen så att du sitter bekvämt.

  5. När du stiger ur bilen gör motsatt det du gjorde när du steg in i bilen.